ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΛΟΠΗ ΣΕ ΝΑΟ: Γιατί επιμένουν και αφήνουν τα ιερά σκεύη σε αφύλακτους ναούς; ΠΡΕΒΕΖΑ

ierask

Για μια ακόμη κλοπή ιερών σκευών, ευαγγελίων και εικόνων που έγινε σε ιερό ναό ορεινής κοινότητας, μας ενημέρωσε με δελτίο τύπου της η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου.
Εκλάπησαν ιερά σκεύη, δύο ευαγγέλια και εικόνες ιδιαίτερης αξίας.
Και τίθεται ευθέως το ερώτημα: Γιατί τα ιερά σκεύη παραμένουν σε αφύλακτους ναούς, όταν τα φαινόμενα κλοπών είναι πυκνά-συχνά εδώ και χρόνια;
Τί νομίζουν κάποιοι; Ότι έχει ο Θεός σεκιούριτι με αγγέλους που περιπολούν από ναό σε ναό;
Τα ιερά σκεύη, τα ιερά κειμήλια, τα μνημεία και οι εικόνες μεγάλης αξίας αποτελούν δημόσια περιουσία και θα πρέπει να προστατεύονται από όσους έχουν την ευθύνη φύλαξής τους.
Το γεγονός ότι δεν προστατεύονται και δεν φυλάσσονται έχει αποτελέσει δικαιολογία για να πλουτίσουν πολλοί είτε μέσω των κλοπών, είτε μέσω της αφαίρεσης εικόνων και πολύτιμων ιερών σκευών από τους ναούς του Νομού Πρέβεζας που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε χάσει τα ίχνη τους.
Παράλληλα θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν ο Δήμος Πρέβεζας είχε παραχωρήσει στη Μητρόπολη το κτίριο πάνω από το κοσμηματοπωλείο Τζάμος, όπου αναμένεται να στεγαστεί η χορωδία Πρέβεζας ΑΡΜΟΝΙΑ, για  να γίνει θρησκευτικό μουσείο.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ και είναι καιρός ότι πολύτιμο υπάρχει σε ναούς και στις αποθήκες της Μητρόπολης, να συγκεντρωθεί και να φυλάσσεται σε έναν καλά ασφαλισμένο χώρο.
Πέραν τούτου, η Πρέβεζα διαθέτει δύο ναούς με τοιχογραφίες ανεκτίμητης αξίας, όπως ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Χαράλαμπος με το ιδιαίτερης μεγάλης αξίας τέμπλο του, που πρέπει να φυλάσσονται και να προστατευτούν πριν να είναι αργά.

Πηγη: epirus24.gr