ΠΡΟΣΟΧΗ: «Δεν πέρασε ο κίνδυνος ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή» επισημαίνουν οι σεισμολόγοι ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Δεν πέρασε ο κίνδυνος ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή» επισημαίνουν οι σεισμολόγοι ΠΡΕΒΕΖΑ

Καθόλου καθησυχαστικές για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού, δεν ήταν οι δηλώσεις κορυφαίων σεισμολόγων που ασχολήθηκαν με τους σεισμούς που το τελευταίο διήμερο εξελίσσονται στην περιοχή μας.

Από νέο εστιακό χώρο φέρεται πως είναι οι δύο μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στη  Λευκάδα και την Πρέβεζα και γίνανε αντιληπτοί μέχρι την Κέρκυρα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται ακόμη στη Λευκάδα, «φέρεται να είναι διαφορετικός ο εστιακός χώρος των σεισμών, ευτυχώς υποθαλάσσιος που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Λευκάδας» και νότια της Πρέβεζας.
«Με προβληματίζει το όλο θέμα, φαίνεται πως είναι ένα απομεινάρι της ζώνης των ρηγμάτων που δεν έσπασε το 2003» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα,οι δύο μεγάλοι μετασεισμοί γίνανε περισσότερο αισθητοί, στην πόλη της Λευκάδας και στην πόλη της Πρέβεζας.

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

Aπόρρητα επιστημονικά δεδομένα διαβίβασε ο σεισμολόγος Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή Άκη Τσελέντη και εν συνεχεία στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σχετικά με τη μη φυσιολογική ακολουθία από τον σεισμό των 6,4R στην περιοχή της Λευκάδας.

Ο Ερευνητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιβεβαίωσε ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Ιονίου δεν είναι η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα το επιστημονικό προσωπικό να εργάζεται νυχθημερόν εξετάζοντας όλα τα δεδομένα για το φαινόμενο.

Κατά τη συνέντευξή του, ο κ. Χουλιάρας προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη προσωπικού στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Επιστημονικό πόρισμα-έκθεση για τον σεισμό της Λευκάδας

Σχετικά με την επιστημονική του εκτίμηση όσον αφορά τον σεισμό της Λευκάδας και τις ακόλουθες 100 δονήσεις, το τελευταίο 30ωρο, ο κ. Χουλιάρας τόνισε: «Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο τις 36 τελευταίες ώρες. Από τον χθεσινό σεισμό έχουν καταγραφεί δύο ισχυρές δονήσεις 5,1R και 5R (σ.σ. η τελευταία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης) και ακόμη 100 δονήσεις που υπερβαίνουν τα 2 Ρίχτερ, ωστόσο δεν έχουν γίνει σεισμικές δονήσεις μεταξύ 4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Με την εικόνα που έχουμε τις τελευταίες 30 ώρες, δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για μία φυσιολογική σεισμική ακολουθία. Συλλέγουμε δεδομένα και τα επεξεργαζόμαστε μέρα-νύχτα. Στη συνέχεια διαβιβάζουμε τα πορίσματα στις κρατικές Αρχές (ΟΑΣΠ, Πολιτική Προστασία)», συμπλήρωσε.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω της υποστελέχωσης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθυστερεί η ανάλυση-εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας, όπως αυτή εξελίσσεται.

Η προσωπική του έρευνα, βασισμένη σε μελέτες το τελευταίο 24ωρο και τα επιστημονικά αποτελέσματα ενόργανων μετρήσεων, που δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κάποιος, διαβιβάστηκαν στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και στην αρμόδια επιτροπή πρόγνωσης σεισμών του ΟΑΣΠ.

Μιλώντας στο zougla.gr ο κ. Χουλιάρας ανέφερε: «Δεν είμαστε επαγγελματίες εφησυχαστές, ούτε κινδυνολογούμε, ούτε βρίσκουμε ευκαιρία μετά από κάθε σεισμό να ζητάμε κονδύλια. Δεν θα πρέπει όμως κάποιοι να καθησυχάζουν χωρίς κάποιο επιστημονικό στοιχείο».

«Από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς σημειώνονται σεισμοί πάνω σε συγκεκριμένο ρήγμα, το μεγαλύτερο ρήγμα που “δίνει” τους μεγαλύτερους σεισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Θεωρώ ότι κοιτάζοντας τα ενόργανα δεδομένα του εθνικού σεισμογραφικού δικτύου δεν εξελίσσεται φυσιολογικά η ακολουθία. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, δεν αερολογούμε, είμαστε επιστήμονες και έχουμε στείλει στοιχεία εκεί που πρέπει», ξεκαθάρισε.

Πηγη: epirus24.gr